2015. november 6., péntek

Csend

és nyugalom. Az van itt a "világ végén". Leszámítva a kölyköket, akik minden egyes alkalommal megőrülnek attól, hogy végre a "tanyán" lehetnek. Még a legnagyobbik is, aki lány, felejti el, hogy nem ereszkedhet le az öccseihez, és versengve ugrál a többiekkel az istállóban, a padlásszintről, le a halmokba rendezett szalmabálákra. 

Korán száll le az este, észrevétlen borít mindent sötétségbe. Halkulnak el a zajok, gyúlnak fel az udvari lámpások, és a kerítésen túl tűnik el az út és az erdő. Sejteni lehet csak, hogy az udvarnak folytatása is van. 

Vacsora előtt még volt időm egy kicsit olvasni. Véletlen emeltem ki a szekrényből a könyvet, Ayaan Hirsi Ali: A hitetlen. Mindig elcsodálkozom a rengeteg könyv láttán. Itt is, Pityuáknál és lent a szigeten is; könyvesbolt, könyvtár. 

"Ha anyámat vagy valamelyik nővérét férfiak támadták volna meg a sivatagban, az ő hibájuk lett volna, mert egy ismeretlen teve láttán el kellett volna menekülniük. Ha mégis foglyul ejtették volna őket, háromszor el kellett volna mondaniuk, hogy "Allah legyen a tanúm, nem akarok veled viszályt; kérlek, hagyj elmennem." A megerőszakolásuk rosszabb lett volna a halálnál, mert a családban mindenkinek foltot ejtett volna a becsületén. Ha az Allah nevében elmondott könyörgés nem járna sikerrel, arra az esetre nagyanyám azt tanította a lányainak, hogy kerüljenek a férfi mögé, guggoljanak le, nyúljanak be a szárongja alatt a lába közé, és jó erősen rántsák meg a heréit, mert attól mozgásképtelen lesz."

Nekem senki nem szorított meg a heréimet, mégis mozgásképtelenné váltam. Elbűvöltek a szavak, a mondatok. Hatalmába kerített a könyv; a szoba, melyben voltam, a fotel melyben ültem és az illat, mely körülvett. 

3 megjegyzés:

 1. Szentély - csak így hívta Máté, ezeket a helyiségeket, ahol a könyveit tárolta.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Máténak sok szentélye volt, leginkább maga a természet és a természetesen a sziget.

   Törlés
 2. Egy olyan helyen nem csodálom, hogy jól érzik magukat a fiatalok, én is így lennék ezzel :)

  VálaszTörlés